Skip to content
Email : Sales@musicbliss.com.my | Contact : 016 - 3111 286 | Tel : 03 - 777 33372 | Retail Open & Same Day Delivery Lalamove / Grab Available
Same Day Delivery Lalamove / Grab Available

Mengapa Masih Tiada Stok? Mengapa Penghantaran Sangat Lambat?

Buat masa ini, dunia perlahan-lahan kembali normal berikutan apa yang kelihatan seperti segala-galanya terhenti selama lebih dua tahun semasa wabak Covid-19, yang bermula pada awal 2020. Walaupun keadaan cuba untuk kembali ke landasan yang normal, kami masih dilemparkan dengan soalan seperti "mengapa masih tiada stok?" atau "mengapa ia mengambil masa yang lama untuk penghantaran tiba?"

Dalam blog hari ini, kami akan membincangkan semua yang anda perlu ketahui tentang bagaimana peristiwa global baru-baru ini mempengaruhi kami dan mengapa Music Bliss menghadapi kekangan memenuhi keperluan semua orang untuk memperoleh peralatan muzik.

Apakah Punca Krisis Kekurangan Peralatan Muzik?

Sebagai permulaan, dua tahun kebelakangan ini telah memberi kesan bukan sahaja pada mata pencarian orang ramai di seluruh dunia, tetapi juga pada hampir setiap sektor dan industri utama, termasuk industri muzik khusus kita sendiri.

Sebagai tambahan, industri kita mempunyai impak yang jauh lebih besar daripada yang dijangkakan kebanyakan orang. Malah, terdapat tiga faktor utama yang telah dikenal pasti sebagai pemangkin utama masalah itu dan mungkin memberi kesan kepada masa depan kekurangan peralatan muzik di seluruh dunia: pandemik global, China dan perang baru-baru ini.


1 - Sekatan Covid-19

Apabila virus Covid-19 ditemui pada akhir 2019, ia mendorong semua negara untuk menilai ancaman itu kerana ia telah diisytiharkan sebagai wabak virus global yang berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang serius atau kematian. Menjelang April 2020, hampir setiap negara di dunia telah menutup sempadannya, memaksa semua orang mengurung diri di dalam rumah mereka sehingga keadaan dianggap selamat untuk menjalani kehidupan harian seperti normal.

Sepanjang tempoh tinggal di rumah, rekod menunjukkan peningkatan ketara dalam permbelian peralatan muzik seperti gitar, piano, audio interface, MIDI controller dan banyak lagi. Ini kerana ramai orang mula berminat untuk belajar atau menghasilkan muzik di rumah mereka, atau malah membeli peralatan yang boleh meningkatkan lagi pengalaman mereka dalam gaming, penstriman langsung atau mesyuarat Zoom mereka. Lantas ia telah mengakibatkan peningkatan 40 peratus dalam permintaan untuk peralatan muzik.

Kerajaan Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), satu siri kuarantin nasional dan langkah sanitasi kordon sebagai tindak balas terhadap pandemik COVID-19 di negara ini bermula pada 18 Mac 2020. Gambar dari Utusan Digital.

Apabila permintaan semakin tinggi, bekalan juga harus meningkat sama untuk memenuhinya. Semasa pandemik, bagaimanapun, kilang pembuatan sama ada terpaksa ditutup atau hanya boleh beroperasi pada 50% daripada kapasiti biasa mereka. Terdapat juga banyak kilang yang terpaksa memberhentikan pekerja mereka untuk terus bertahan kerana sumber kewangan yang terhad menyebabkan pengeluaran hampir terbantut untuk memenuhi permintaan. Banyak kilang sedang pulih kembali dalam fasa endemik ini, tetapi mereka mempunyai banyak pesanan belakang untuk disiapkan, beberapa daripadanya bermula sejak 2020 lagi.

Jadi, kelewatan yang berlaku ketika proses pembuatan dari kilang secara tidak langsung menjadi punca paling utama mengapa berlaku kekurangan bekalan untuk dipasarkan kepada pengguna.

Ramai yang mula mengambil hobi untuk mempelajari, bermain dan juga menghasilkan muzik ketika fasa perintah berkurung dijalankan. Ini mengakibatkan berlaku peningkatan secara mendadak dalam pembelian peralatan muzikal.

Industri penghantaran juga terjejas dengan ketara, kerana mereka terpaksa menghentikan operasi buat sementara waktu apabila semua sempadan antarabangsa ditutup. Oleh kerana industri itu tidak beroperasi sepenuhnya pada masa itu, banyak syarikat seperti industri-industri lain yang terpaksa memberhentikan pekerja mereka, dan ada juga ramai kakitangan mereka sendiri meninggalkan pekerjaan mereka untuk mengejar peluang lain. Akibatnya, proses pemunggahan dan pemunggahan penghantaran menjadi sangat perlahan.


2 - "Lockdown" Tanpa Kesudahan di China

Dunia terkejut dan cemas apabila China menjadi negara pertama yang mengesan wabak Coronavirus. China bukan sahaja salah satu kuasa besar utama dunia, tetapi ia juga mempunyai industri pembuatan terbesar di dunia, menyumbang sehingga 30% daripada pengeluaran pembuatan global. Majoriti syarikat memilih negara China untuk mengeluarkan barangan mereka kerana fasiliti mereka yang lebih besar dan kos buruh yang lebih rendah.

China adalah negara yang mempunyai paling banyak kilang pembuatan di dunia. ESP, Ibanez, Cort, Universal Audio dan banyak lagi adalah antara jenama ternama peralatan muzik yang mempunyai produk mereka dibuat di negara itu.

Dengan populasi lebih 1400 juta orang, China mempunyai dasar sifar-covid yang sangat ketat apabila membabitkan wabak, dan apabila hanya satu kes dikesan, seluruh bandar atau wilayah diletakkan di bawah perintah berkurung sepenuhnya. Shanghai, salah satu bandar terbesar di China, kini masih di bawah penutupan total, dengan lebih 15,000 kes dilaporkan setiap hari. Shanghai, ibu kota kewangan China, mempunyai paling banyak kilang per kapita berbanding mana-mana bandar lain di negara ini.

Setakat ini, tiada tarikh yang pasti untuk bila keadaan akan kembali normal di sana, dan hakikat bahawa semua perniagaan dan industri, termasuk pembuatan, masih ditutup menambahkan lagi krisis kekurangan talian bekalan.


3 - Perang Rusia-Ukraine

Pada 24 Februari 2022, Presiden Rusia Vladimir Putin membuat keputusan kontroversi untuk melancarkan serangan ketenteraan ke atas Ukraine. Pencerobohan itu telah menyebabkan krisis pelarian yang paling pesat berkembang di Eropah sejak Perang Dunia II, dengan lebih 6.5 juta rakyat Ukraine melarikan diri dari negara itu dan satu pertiga daripada penduduk kehilangan tempat tinggal.

Peperangan ini telah menambahkan lagi keterukan masalah dengan mengganggu bekalan bahan penting untuk pembuatan alat muzik.

Perang Rusia-Ukraine bukan sahaja menyebabkan rakyat Ukraine kehilangan tempat tinggal, malah juga mengakibatkan gangguan bekalan untuk penghasilan instrument muzik, khususnya cip bersepadu semikonduktor dan tiub vakum. Gambar dari BBC.

Ukraine menghasilkan hampir separuh daripada gas neon dunia. Gas neon diperlukan untuk penghasilan cip bersepadu semikonduktor (IC). Peperangan ini, yang masih berterusan, telah memberi kesan bukan sahaja kepada produk pengguna utama seperti komputer, automotif, dan banyak lagi, tetapi juga amp moden, pedal, synth dan pelbagai instrumen lain yang dibina dengan cip.

Litar bersepadu semikonduktor (IC) adalah kritikal dalam pembangunan elektronik keadaan pepejal (solid-state drive) dalam alat muzik. Gear "solid-state drive" telah terbukti jauh lebih tahan lama, lebih mudah untuk digunakan, lebih dipercayai, lebih kecil dan lebih murah daripada tiub vakum. Litar digital, mikropemproses, litar memori untuk menyimpan bank/pratetap dan pemproses isyarat digital atau "digital signal processor" (DSP) untuk menghasilkan kesan digital dalam amp gitar atau synthesizer adalah jenis-jenis IC yang paling biasa digunakan dalam peralatan muzik.

Tiub vakum masih lagi digunakan dalam pembinaan amplifier gitar dan juga peralatan studio rakaman kerana sifatnya yang dianggap lebih menyerlah dalam bunyi dan tona berbanding amplifier solid-state.

Tiub vakum pula pernah menjadi nadi kepada elektronik pengguna - daripada radio dan televisyen kepada komputer dan telefon - tetapi teknologi itu telah menjadi usang setengah abad yang lalu. Tiub masih digunakan semata-mata untuk mengekalkan bunyi tiub dalam amplifier gitar dan peralatan studio rakaman. Lebih licin (smooth), lebih hangat (warm) dan lebih bersih (clean) ialah beberapa kata sifat yang digunakan untuk menerangkan bunyi tiub.

Ada juga yang berpendapat bahawa amplifier tiub berbunyi lebih baik kerana "distortion" eufonik yang mereka perkenalkan kepada muzik, mendakwa bahawa gear dengan amplifier tiub mempunyai lebih "distortion" dan "headroom" daripada gear dengan amplifier solid-state.

Mike Matthews (pengasas Electro-Harmonix) yang juga mempunyai kilang pembuatan tiub vakum di Rusia, berkata syarikatnya terpaksa menghentikan penghantaran tiub vakum untuk pereka amp seluruh dunia ketika ini.

Berikutan letupan di kilang Shuguang di China pada 2017, kilang itu telah ditutup, dan hanya meninggalkan JJ Electronics di Slovakia dan Rusia untuk menghasilkan tiub untuk pasaran global, dengan kilang di Rusia menyumbang lebih daripada 70% kepada pasaran global.

Sejak permulaan peperangan ini, Rusia telah dikenakan sekatan ekonomi global yang diketuai oleh kerajaan Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU), mendorong Rusia bertindak balas dengan mengharamkan eksport 200 barangan dari negara mereka, termasuk tiub vakum. Mike Matthews (pengasas Electro-Harmonix) yang juga mempunyai kilang pembuatan tiub vakum di Rusia, telah menyatakan bahawa syarikatnya telah dipaksa untuk menghentikan sementara penghantaran tiub kepada pembuat amp di seluruh dunia sehingga keadaan beransur pulih.


Kami berharap dengan informasi ini sedikit-sebanyak dapat menjelaskan kepada anda krisis kekurangan bekalan peralatan muzik yang sedang melanda ketika ini. Kami masih lagi cuba sedaya-upaya untuk memastikan setiap pesanan atau permintaan segala instrument atau peralatan muzik sampai di tangan anda.

Jika ada sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi kami di talian atau Whatsapp 016-3111 286 untuk maklumat lanjut.


Previous article Analog Mixers VS Digital Mixers : What's The Difference?
Next article What's The Difference Between ESP'S Brands?