Skip to content
Email : Sales@musicbliss.com.my | Contact : 016 - 3111 286 | Tel : 03 - 777 33372 | Same Day Delivery Lalamove | Buy Online, Pick Up In-Store Available
Same Day Delivery Lalamove | Buy Online, Pick Up In-Store Available

Audio Interface : Bagaimana Untuk Memilih Audio Interface Yang Sesuai dengan Keperluan Anda?

Audio interface diperlukan untuk persediaan studio rumah anda jika anda baru sahaja memulakannya. Audio interface anda berfungsi sebagai penghubung penting antara instrumen yang anda mainkan dengan komputer atau peranti mudah alih anda atau, lebih baik lagi, pemprosesan audio digital perisian DAW anda.

Jadi dengan kepelbagaian audio interface di pasaran sekarang, yang mana satu anda patut pilih? Kami akan memperincikan satu persatu ciri yang ada pada audio interface dan membantu anda melakukan pilihan yang tepat untuk keperluan rakaman muzik anda!

Apa Itu Audio Interface?

Audio interface anda ialah nadi studio rumah anda. Melainkan anda mempunyai preamp mikrofon dan converter yang mahal, ini merupakan faktor utama dalam kehebatan rakaman anda akan dibunyikan. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai antara muka audio yang berbunyi terbaik!

Isyarat audio mikrofon atau alat muzik ditukar melalui audio interface menjadi isyarat yang komputer dan perisian muzik anda boleh mengenal pasti dan memproses. Walaupun USB ialah kaedah sambungan yang paling biasa, audio interface juga boleh disambungkan melalui firewire, ethernet atau thunderbolt.

Dengan menerima data audio digital daripada komputer anda dan melakukan prosedur yang sama secara terbalik, audio interface yang sama ini menghasilkan isyarat analog yang boleh anda dengar melalui monitor studio atau headphone anda.

 

Designed for content creators and livestreaming, TC-Helicon's GoXLR Mini is the small-format mixer you need. This mini mixer makes juggling multiple sources, including a microphone, and headset, a gaming console feed, and audio from your computer a breeze. Each of the four channels has its own fader and programmable mute button. The GoXLR Mini also manage to kept from the full-sized GoXLR is the GoXLR Mini's !@#$?* expletive censorship button, which lets you keep it PG (and be generally goofy). Finish it off with a dedicated mic mute button and flexible onboard DSP that's easy to program, and you'll get a ton of mileage out of your GoXLR Mini.


Memilih Audio Interface Yang Betul

Proses memilih audio interface yang terbaik mungkin kelihatan sedikit rumit. Terdapat banyak alternatif yang perlu diambil kira, termasuk pelbagai jenis sambungan, format, persediaan input dan output, dan banyak lagi. Jadi, bagaimana anda boleh mencari pilihan yang ideal untuk anda? Anda mungkin menemui audio interface yang paling sesuai dengan keperluan anda dengan menggunakan panduan pembelian ini untuk membantu anda melakukan keputusan mengikut kesesuaian anda.


Langkah 1: Tentukan Keperluan Anda

Audio interface yang paling sesuai untuk anda akan banyak bergantung pada keperluan anda—rakaman mudah alih stereo, "tracking" band lengkap, merakam overdub gitar/vokal, mengarang dengan instrumen maya (VST/VSTi), mencipta demo lagu pendek, dsb. Kami sering menasihatkan kepada anda supaya menghasilkan senarai semua perkara yang anda akan lakukan yang melibatkan audio interface.


Langkah 2: Memilih Konfigurasi I/O Yang Betul

Fikirkan tentang berapa banyak isyarat yang anda perlukan untuk memasuki audio interface sekaligus. Satu untuk vokal dan satu untuk gitar? Satu set drum? band lengkap? Konfigurasi I/O (input dan output) audio interface anda, mungkin dengan pengecualian sambungan komputer (lebih lanjut mengenai perkara di bawah), adalah aspek yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa memilih audio interface anda. Apa yang anda mahu rekodkan pada masa sekarang dan pada masa hadapan akan menentukan dengan tepat jumlah dan jenis input dan output yang anda perlukan. Segalanya bermula daripada unit desktop 2 saluran kepada sistem yang boleh merakam beratus-ratus saluran disertakan dalam pelbagai audio interface.

Majoriti audio interface akan mempunyai beberapa pilihan input, biasanya dengan XLR (untuk mikrofon) dan input bicu ¼" untuk gitar, synth dan papan kekunci. Dari segi penyambung output, anda biasanya akan menemui XLR, bicu ¼” atau gabungan. Untuk penggunaan dengan peralatan DJ, anda mungkin juga menemui kabel optik, SPDIF atau RCA pada audio interface yang lebih premium.

Ingin merakam instrumen? Gunakan dua input kombo XLR-1/4" Komplete Audio 6 Mk2 yang menghadap ke hadapan untuk menyambungkan mikrofon, keyboard atau gitar dan bass terus ke dalam sesi anda. Preamp berkualiti tinggi dan kuasa phantom +48 volt memberikan anda kawalan yang sempurna untuk rakaman dan persembahan. Dua input talian seimbang 1/4" juga disertakan, begitu juga dengan empat output talian seimbang. Hanya masukkan secara digital dengan input S/PDIF digital stereo, atau gunakan MIDI I/O untuk melibatkan pengawal atau synth anda.

Audio interface anda biasanya mempunyai keupayaan MIDI I/O yang membolehkan komputer berinteraksi dengan peranti MIDI luaran seperti synthesizer atau mesin dram. Oleh itu, anda mungkin, sebagai contoh, membina corak MIDI dalam DAW anda dan kemudian perlu menghantar semula isyarat audio ke dalam synthesizer, atau anda boleh menggunakan papan kekunci (keyboard) MIDI luaran untuk menghantar data nota kepada instrumen maya dalam DAW anda.

Audio interface menggunakan kuasa "phantom" juga sering dijumpai. Mikrofon kondenser, yang biasanya memerlukan sumber kuasa ini untuk beroperasi, boleh digunakan. Mikrofon akan dapat berfungsi dengan menerima arus kecil daripada audio interface.


Langkah 3: Ketersambungan (Connectivity)

Banyak audio interface dicipta untuk beroperasi dengan lancar dengan komputer dan peranti iOS seperti telefon pintar dan tablet serta perisian dan aplikasi yang digunakan oleh alat-alat ini berikutan peningkatan penggunaan rakaman pada peranti mudah alih.

Jenis sambungan paling biasa ditunjukkan di bawah:

  • USB: Kedua-dua port USB 2.0 dan 3.0 boleh didapati pada hampir semua PC dan Mac moden. Banyak audio interface USB menggunakan kuasa yang diperoleh dari komputer atau peranti hos lain, menjadikannya sempurna untuk sistem rakaman mudah alih. Kebanyakan peranti berkemampuan iOS menggunakan sambungan USB untuk menyambung ke audio interface.
  • FireWire: Terutamanya ditemui pada komputer Mac dan audio interface yang direka bentuk untuk digunakan dengan peralatan Apple, ia menawarkan pemindahan data yang boleh dipercayai dan pantas, menjadikannya ideal untuk rakaman berbilang saluran. Selain itu, pelanggan PC boleh menggunakan Firewire dengan menambahkan kad sambungan pada mesin mereka. Terdapat port Thunderbolt pantas pada komputer riba dan desktop Apple yang lebih terkini.
  • Thunderbolt: Semua komputer Mac terbaharu didatangkan pra-pasang dengan teknologi Intel lebar jalur tinggi ini. Ia juga boleh digunakan dengan komputer yang mempunyai kad tambahan Thunderbolt. Untuk rakaman berasaskan komputer yang paling mencabar, ia menyediakan kelajuan pemindahan data yang hebat dan prestasi kependaman yang sangat rendah.

Langkah 4: Kualiti Bunyi

Dengan audio interface, seperti dengan kebanyakan peralatan audio yang lain, semakin tinggi nilainya, semakin tinggi kualiti dan kebolehannnya. Penggunaan komponen yang mempunyai kualiti tertinggi, seperti penukar digital dan preamp mikrofon, mencerminkan kualiti tersebut. Namun begitu, terdapat juga model yang sangat baik tersedia pada kadar yang lebih rendah yang sesuai untuk apa-apa sahaja kecuali pekerjaan rakaman dan pencampuran peringkat profesional yang lebih mencabar. Perlu diingat bahawa anda boleh menentukan belanjawan anda apabila membeli dalam talian di Music Bliss untuk mencari item yang berpatutan.

Berikut ialah faktor dan spesifikasi utama yang mempengaruhi kualiti audio keseluruhan:

  • Bit depth

Audio analog anda diubah menjadi bit dan "bytes" semasa rakaman digital. Tanpa menjadi terlalu teknikal, tahap kejituan berbanding isyarat asal meningkat apabila bilangan bit bertambah. Keupayaan aliran bit digital untuk mewakili dinamik muzik dengan tepat sambil mengeluarkan bunyi adalah faktor utama dalam kejituan setiap rakaman. Dengan kata lain, seberapa tepat rakaman itu menangkap audio sebenar.

CD audio menggunakan standard 16-bit yang memberikan julat dinamik 96dB. Malangnya, tingkat hingar (noise floor) dalam rakaman digital agak tinggi, jadi rakaman pada 16 bit bermakna bahawa beberapa bunyi akan jelas dalam muzik anda semasa petikan yang lebih senyap.

Rakaman 24-bit, standard pro-audio hari ini, menyampaikan 144dB julat dinamik, menghapuskan hampir semua bunyi dan menyediakan banyak ruang kepala (headroom) untuk rakaman yang sangat dinamik. Jika anda mampu membeli audio interface dengan pemprosesan 24-bit, anda akan dapati ia akan menghasilkan hasil yang lebih lancar dan lebih profesional.

  • Sample Rate

Fikirkan kadar sampel (sample rate) sebagai syot kilat digital yang ditangkap oleh gear audio anda dari semasa ke semasa. CD menggunakan kadar sampel 44.1kHz—setiap saat sistem rakaman digital anda mengambil 44,100 gambar isyarat audio yang masuk. Ini secara teorinya bermakna sistem anda boleh menangkap frekuensi sehingga 22.05kHz—jauh melebihi julat pendengaran manusia.

Tetapi ia tidak semudah itu. Sekali lagi, tanpa terlalu teknikal, terdapat bukti bahawa kadar persampelan yang lebih tinggi menangkap maklumat yang menyumbang kepada ketepatan keseluruhan dan bunyi yang lebih memuaskan. Akibatnya, ramai pakar studio berfungsi pada kadar pensampelan 48kHz, 96kHz, atau malah 192kHz.

Memutuskan tahap kejituan dan ketepatan yang anda perlukan bergantung kepada memikirkan perkara yang anda rancang untuk lakukan dengan muzik anda. Jika anda sedang membuat demo untuk berkongsi dengan rakan atau ahli kumpulan lain, pemprosesan 16-bit/44.1/kHz sepatutnya mencukupi. Tetapi untuk keluaran komersial, kerja runut bunyi dan projek peringkat pro lain, pemprosesan 24-bit/96kHz disyorkan untuk membantu memberikan bunyi anda lebih profesional.

  • Kualiti "Converter"

nukar analog kepada digital (A/D) dan digital kepada analog (D/A) ialah peranti yang menukar isyarat audio analog masuk kepada data digital, dan data digital dari komputer kembali kepada isyarat output audio analog. Sama pentingnya dengan kadar bit dan kedalaman pensampelan adalah kualiti dan ketepatan penukar dalam audio interface anda. Mereka adalah tempat getah sonik bertemu jalan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tanda harga yang lebih besar biasanya sama dengan kualiti "converter" yang lebih baik.


Langkah 5: Perisian, Plugins dan DSP

Dengan begitu banyak audio interface di pasaran, kebanyakan pengeluar membezakan diri mereka dengan perisian yang digabungkan atau keupayaan Unit Pemprosesan Isyarat Digital (Digital Signal Processing Unit, atau DSP) onboard mereka.

Tawaran audio interface daripada penghasil plugins bertaraf dunia seperti Universal Audio dan Native Instruments disertakan dengan set perisian proprietari yang boleh menjadi tarikan besar bagi pengguna yang ingin membina pustaka plugins mereka.

Yamaha Steinberg UR44C menggunakan cip Yamaha SSP3 untuk DSPnya, dengan aplikasi dspMixFx mereka menawarkan kawalan ke atasnya. Jalur saluran dengan EQ dan compression, reverb hall/plat/bilik REV-X, serta emulasi amplifier gitar yang bersih, rangup, dan "lead" turut juga disertakan.

DSP onboard—atau cip pemprosesan isyarat digital—membolehkan audio interface berfungsi sebagai peranti kendiri yang berkuasa. Ini bermakna anda boleh menghalakan audio dalam audio interface walaupun tanpa menggunakan aplikasi DAW berjalan.

Audio Universal, Apogee, Presonus, MOTU dan lain-lain menawarkan persekitaran DSP yang mantap untuk mencipta campuran kiu, pemantauan dengan kependaman sifar (zero-latency) atau tracking dengan effects dan pemodelan.

Ciri ini mungkin kelihatan sukar untuk digunakan pada mulanya tetapi apabila anda membiasakannya, ciri ini boleh menjadi asas aliran kerja anda dengan lebih lancar.


Kini anda sudah mengetahui semua perkara yang anda perlu ketahui untuk memilih audio interface, kini tiba masanya untuk lihat beberapa audio interface yang ada di kedai kami!

Native Instruments Komplete Audio 2

Sold out

Native Instruments Komplete Audio 6 Mk2

Sold out

Yamaha Steinberg UR22C

Sold out

Yamaha Steinberg UR24C

Sold out

PreSonus AudioBox USB 96

Sold out

PreSonus Studio 68C

Sold out

PreSonus Studio 1824C

Sold out

MOTU M2

Sold out

MOTU M4

Sold out

Universal Audio Volt 2

Sold out

Universal Audio Volt 276

Sold out

Universal Audio Apollo Solo Heritage Edition Thunderbolt

Sold out

Behringer U-Phoria UMC202HD

Sold out

Behringer U-Phoria UMC404HD

Sold out

Roland Rubix22

Sold out

Roland Rubix24

Sold out

Solid State Logic SSL2

Sold out

Solid State Logic SSL2+

Sold out

Apogee Duet

Sold out

Apogee Quartet

Sold out

Zoom U-24

Sold out

Zoom LiveTrak L8

Sold out

Focusrite Scarlett 4i4 3rd Gen

Sold out

Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen

Sold out

Previous article Famous Producers, Composers, and Musicians Who Use Cubase!
Next article Go Wireless! With Xvive U4, U4R2, and U4R4 In-Ear Monitoring System